brasato alla Belgica (of een Italiaans stoofpotje op zijn Belgisch...)

Met de regenachtige dagen op komst is het tijd voor een potje 'good old comfort food'.
In het originele brasato-recept moet je een stuk runds in zijn geheel bereiden, een beetje zoals een lekker stukje rosbief. Maar in dit recept doe ik het iets anders. We snijden het runds in stukken en marineren het een nacht in goede Italiaanse Barolo rode wijn & een scheutje Belgische 6 Moments Gin. Aromaten die we toevoegen zijn: grof gesneden wortelen, selder, (rode) ui look, en wat geplette jeneverbessen.
Nodig (4p):
-  800gr rundsvlees
- 6 wortelen, 1 selder, 2 uien, teentje look, bladpeterselie en eventueel wat jeneverbessen
- 3 glazen rode wijn & optioneel 1/2 glas gin
- 250 cl kalfsbouillon
- aardappelpuree & gestoofd witloof

Na het marineren haal je de stukken vlees uit de marinade en dep je ze droog. Kruid ze met peper en zout en stoof ze aan in je Creuset-kookpot. Als er mooi korstje rond zit haal je ze uit de pan voeg je de groenten toe met een scheutje marinade. Stoof even aan en voeg nu het grootse deel van je marinade toe, alsook wat bouillon. Voeg je vlees opnieuw toe en laat zachtjes verder garen gedurende min. 1u. Goede stoofpotjes vergen geduld...
Afwerken met gesnipperde bladpeterselie en eventueel wat geblancheerde spruitblaadjes. Maak hierbij een lekker smeuïge aardappelpuree en wat gestoofd witloof.
Tip: indien je dit serveert met witloof kan je wat veenbessenconfituur of siroop toevoegen aan je stoofpotje...
Enjoy your rainy sunday!

2 opmerkingen: